Marec - Apríl

Tieto dva mesiace znamenajú koniec zimy a príchod jari. Prebúdza sa všetko, čo v prírode spalo. Všetko staré je pochované pod rodiacou sa vrstvou nového.

Zároveň ale všetko nové berie silu práve z tohoto starého, tlejúceho a život dávajúceho rozkladu. Je to fascinujúce obdobie.

Dá sa priam vidieť, ako sa zo dňa na deň objavuje viac zelene a drobných kvetov. Ráno začíname počuť vtáky... a tá explózia života sa nedá zastaviť.

Ľudia sú však v tomto období naučení naopak zažívať pocity malátnosti a únavy. Niečo robíme zle.

Čínska medicína do tohoto obdobia zaraďuje ako vládnuci prvok DREVO. Práve preň je rast v týchto mesiacoch najcharakteristickejší.

Všetko sa začína zelenať a farbou tohoto prvku je ZELENÁ. Naše orgány, ktoré dostávajú najviac zabrať v tomto období sú žlčník v marci a pečeň v apríli.

Na tieto orgány zameriavajme pozornosť pri stravovaní sa na jar.

Marec – kritické obdobie pre žlčník. Problémy so žlčníkom môžeme identifikovať aj cez iné problémy, ktoré nás môžu trápiť..

Napríklad tzv. „tenisový lakeť“, bolesti bedrových kĺbov, bolesti kolien, kožné problémy, môžeme podliehať návalom hnevu ...

Podľa čínskej medicíny žlčník a pečeň ovplyvňujú svaly a šľachy. Takže problémy so svalmi a šľachami ukazujú  práve na poruchu týchto dvoch orgánov. Pokiaľ vieme na chodidle nájsť plôšku žlčníku, môžeme ju denne niekoľko krát 10 -15 krát jemne premasírovať.

 

Energetické maximum pre žlčník je medzi 23. a 1. hodinou rannou. Naopak energetické minimum prichádza o 12 hod. neskôr medzi 11. a 13 hodinou na obed.  Aj to je dôvod prečo by večera nemala byť kombináciou ťažkých jedál. Okolo pol noci môžeme mať prinajlepšom ťažké sny.

Návod na povzbudzujúci nápoj:

1 hrsť mladých žihľavových vrcholčekov a 1 hrsť púpavových listov rozmixujeme dôkladne v 500 ml čistej vody a necháme 5 hodín odstáť  a potom vypijeme.

Nápoj nie je vhodný pri zápale žlčových ciest !!!

 

Výborný je aj koreň púpavy, ktorý obsahuje inulín a tak je vhodný aj pre diabetikov. Pridať ho môžete do šalátov podobne ako púpavové listy. Takto pôsobia pozitívne pri zápaloch kĺbov. No výborný je aj koreň, rozkrojený na polovicu a na sucho opraženy na panvici, až mierne stmavne. Má sladkastú chuť a takto sa dá chrúmať k vínu alebo čaju.

 

Podľa bylinkára Pavla Váňu môžete si v tomto období vyrobiť aj ďalšiu povzbudzujúcu tinktúru. Tentoraz z brezových púčikov. 1 litrtom kvalitnej vodky zalejete 120 g čerstvých púčikov brezových lístkov. Tri týždne necháte lúhovať a každý deň pretrepávate. Užívate potom 3x denne 10 až 15 kvapiek.

 

Apríl – obdobie zvýšenej aktivity pečene. V pečeni prebieha každú sekundu okolo 500 chemických reakcií a preto je to úžasne pracujúci orgán, ktorý si skutočne zaslúži našu pozornosť. Navyše v tele ovplyvňujú svojimi funkciami vlastne všetko. Ich nesprávne fungovanie sa začína prejavovať nenápadne a tieto problémy si mnohý ani s pečeňou do súvisu nedávajú. Problémy s očami, zhoršenie alergie, pálenie záhy, mierne zvýšená teplota, problémy so zažívaním, zhoršením stavu pokožky ...

Z hľadiska reflexnej terapie je namieste, niekoľko krát denne masírovať plôšku pečene na pravom chodidle.

 

Energetické maximum je od 1. do 3. hodiny ráno a minimum pre pečeň je  od 13. do 15. hodiny cez deň.

 

Pečeň a žlčník je dobré posilňovať v tomto období tinktúrou z Ostropestreca mariánskeho, ktorá má silné regeneračné vlastnosti.

Najčistejšiu formu tinktúry na trhu ponúka firma FINCLUB vo forme preparátu Cardumis.

Výborná je kombinácia preparátov DetoxinVistaclear od firmy DIOCHI.

Detoxin sú kvapky na očistu a regeneráciu pečene a dopĺňajú sa tabletkami Vistaclear  - tie pôsobia priaznivo na oči, kĺby a cievy.

 

Do stravy treba zaradiť vo zvýšenej miere zinok, horčík a vitamín A. Ideálne zdroje zinku v strave sú tekvicové semienka.

 

Vitamín A si dodáme upravenou mrkvou. Na premenu provitamínu A na vitamín A  musíme mrkvu tepelne upraviť.

Mrkvu nastrúhame alebo nakrájame a krátko osmažíme na troche panenského rastlinného oleja.

Každé odľahčenie jedálneho lístka bude telu prospievať. Toto je čas zaradiť do jedálneho lístku naklíčené fazuľky adzuky a nalíčená špalda. Energiu pečene a žlčníka posilnia aj listy púpavy a ďalšie čerstvé horké byliny. Na mieste je konzumovať aj zelenú listovú zeleninu.

Je dobré vyhnúť sa tučnému mäsu a syrom. Ich konzumácia hlavne na noc môže spôsobovať problémy.

Je dobré urobiť si tzv. pečeňovú očistu.

PEČEŇOVÁ OČISTA

 

Toto je návod na očistu pečeňových žlčovodov a žlčníka od piesku a kamienkov podľa MUDr. Josefa Jonáša. Samotnej mechanickej očiste, tak ako je opísaná, by mala predchádzať očista obličiek. Je vhodné piť  aspoň 3 týždne obličkový čaj alebo  užívať preparát Diocel od firmy Diochi (je to jednoduchšie). Povzbudením funkcie obličiek sa presunie dostatok energie do pečene a samotná očista prebehne ľahko a bez problémov.

Vhodné je aj odľahčenie stravy a samozrejme dostatočný pitný režim. Dobré je zaradiť ovocné a zeleninové šťavy. POZOR, NIE DŽÚSY !!!

 

Čo potrebujeme na samotnú očistu ?

 - Magnesium sulfurikum(síran horečnatý) alebo Glauberova horká soľ 50g.

 - panenský olivový olej 200 ml

 - čerstvú šťavu z červeného grepu 200 ml

 - elektrickú ohrievaciu podušku alebo termofľašu

 

Pre Pečeňovú očistu je dobré zvoliť piatok a sobotu. Pričom samotná očista trvá jeden deň a príprava jeden deň. Budem postup opisovať v dňoch podľa mojich skúseností, každý si už môže dni napasovať podľa vlastných možností.

Časové rozloženie kúry je veľmi dôležité, pretože sa postupuje podľa orgánových hodín. Preto dodržujte uvedené časy. Maximálna odchýlka môže byť 10 min.

Pozor, ak robíte kúru v dobe letného času. Vtedy musíte pripočítavať ku každému uvedenému času 1 hodinu !!!

 

ŠTVRTOK

Nejedzte žiadne mastné jedlá, iba varené cereálie, ovocie, chlieb a med. Žiadne maslo ani mlieko, ani nič pripravované na oleji alebo tuku. Zemiaky a zeleninu varte iba vo vode. Vytvorí sa tak väčší tlak v pečeni a jeho pôsobením dôjde potom k vytlačeniu väčšieho množstva pečeňových kamienkov.

 

PIATOK

Od rána už nič nejedzte a do 14.00. pite iba čistú jablkovú šťavu ( POZOR !!! NIE DŽÚSY V TETRA PACKOCH!) v akomkoľvek množstve, najmenej však 1 liter. Je dobré použiť šťavu z čerstvých jabĺk. Medzi 14.00. a 18.00 už nič nejedzte ani nepite! Pokiaľ toto pravidlo porušíte budete sa cítiť zle. Pripravte si Glauberovu soľ – rozmiešajte 1 sáčok(50g) horkej soli v 600 ml vody. Z tohto množstva si neskôr budete odlievať 4 dávky soli, každú po 150 ml. Rozmiešanú soľ si odložte do chladničky.

18.00. si odlejte prvú dávku horkej soli(150ml) a vypite. Soľ môžete v prípade potreby zapiť pohárom vody. Pripravte si olivový olej a grepy, tak aby mali izbovú teplotu.

Medzi 18.00. až 20.00. opäť nič nejedzte ani nepite!

20.00. si odlejte a vypite ďalšiu dávku horkej soli. Aj keď už od 14.00. nič nejete a ani nepijete, nemali by ste pociťovať hlad.

Medzi 20.00. až 21.45. opäť nič nejedzte a ani nepite!

21.45. nalejte do uzatvárateľnej nádoby 200 ml oleja. Odšťavte si grepy a preceďte šťavu tak, aby v nej neplávali kúsky dužiny. Na 200 ml čistej šťavy budete potrebovať asi 4 stredne veľké grepy. Precedenú šťavu prilejte do nádoby s olejom a poriadne pretrepte. Už máte vypité 2 dávky horkej soli a to vás môže nútiť chodiť na toaletu. Preto ak pociťujete potrebu choďte ešte pred 22.00 na WC aj viacej krát. Dbajte však, aby ste sa neoneskorili na 22.00. hodinu s pitím oleja s grepovou šťavou. Pripravte si termofľašu alebo elektrickú podušku.

 

22.00. ešte raz poriadne pretrepte nádobu s olejom a šťavou a pokiaľ je to možné vypite nálev postojačky naraz. Ak to nejde robte kratučké prestávky, no čas nenaťahujte. Vypite to maximálne do 5 min. Hneď na to si choďte ľahnúť do postele. Neostaňte pozerať televízor, nečítajte si a ani sa nepokúšajte ešte niečo robiť, mohli by ste narušiť čistiaci proces. Čím skôr si ľahnete, tým viac kamienkov vaše telo opustí. Ľahnite si na chrbát pod pravé  rebro si do oblasti pečene priložte ohrievaciu podušku. Ležte a snažte sa aspoň 20 min. vnímať, čo sa robí vo vašej pečeni. Ležte kľudne s hlavou mierne podloženou  vankúšmi. Ak vydržíte v kľude môžete cítiť ako sa vo vašich žlčovodoch posúvajú žlčové kamienky. Vďaka horkej soli vám to nebude spôsobovať bolesť. Pokojne zaspite.

 

 

SOBOTA

Nevstávajte skôr ako pred 06.00. ráno. Ak vám je nevoľno počkajte s ďalšou dávkou soli a ľahnite si späť do postele.

07.00. vypite 3. dávku horkej soli. Vráťte sa do postele.

09.00. vypite posledných 150 ml horkej soli. Môžete sa vrátiť do postele, alebo sa už pomaly prechádzať po byte. Odporúča sa od začiatku natierať si konečník kozmetickou vazelínou, či inou masťou s ktorou máte dobré skúsenosti. Kamienky, ktoré opúšťajú vaše telo sú totiž sprevádzané aj žlčou a tá môže dráždiť sliznicu konečníka. Dbajte teraz na zvýšenie osobnej hygieny.

Za ďalšie 2 hodiny už môžete jesť. Na začiatok ovocnú alebo zeleninovú šťavu a po pol hodine ovocie alebo šalát. Mne sa osvedčil na jemno nastrúhaný kapustovo-mrkvový šalát so šťavou z pomaranča.  Za ďalšiu hodinu už môžete normálne obedovať. V každom prípade doporučujem len ľahké jedlo. Práve ste svojmu organizmu urobili veľkú službu, tak ho nezačnite hneď zaťažovať!

Pri večeri by ste sa mali cítiť úplne v poriadku a svieži.

 

Ako ste boli úspešní?

 Ráno musíte počítať s hnačkou. V stolici budete vidieť zelené alebo modrozelené kamienky, ktoré potvrdzujú, že nejde o zvyšky jedla. Stolica väčšinou klesne na dno, no tieto kamienky plávajú po hladine, pretože obsahujú cholesterol. Prvá kúra môže pomôcť na niekoľko dní, ale ako sa kamienky, ktoré ešte ostali vo vás posunuli dopredu, symptómy vašich problémov sa môžu vrátiť. Pečeňovú očistu zopakujte po 6. týždňoch. Nikdy ju však nerobte v čase choroby.

Niekedy sú žlčovody plné kryštálikov cholesterolu, ktoré sa nesformovali do kameňov, tie vyzerajú ako smeti plávajúce na povrchu vody. Môžu byť zafarbené do hneda. Zbaviť sa ich je rovnako dôležite, ako zbaviť sa kameňov.

 Po pečeňovej kúre sa môžete cítiť 1-2 dni ako chorí, ale len v prípade, že ste zanedbali alebo neabsolvovali pred tým obličkovú očistu.

 Pečeňovú kúru je dobré opakovať 1. rok 4-7x, 2. rok 4x, 3. rok 2x a každý ďalší rok 1x.

Teraz si môžete pogratulovať k odvahe a snažiť sa ďalej, čo najmenej si pečeň a žlčník zaťažovať stravou a zbytočným rozčuľovaním sa.